Overstappen van éénmanszaak naar vennootschap: opportuniteiten en valkuilen
U hebt waarschijnlijk de juiste beslissing genomen met de opstart van uw zelfstandige activiteit onder de vorm van een éénmanszaak. En niet onmiddellijk te gaan voor de oprichting van een vennootschap. Wat eerder echter goed was, is niet noodzakelijk vandaag nog goed. Uw zaak vandaag kan totaal verschillend zijn van de zaak die je opgastart bent en/of die je voor ogen had. Daarom is het belangrijk tijdig te evalueren of u nog steeds in orde bent met uw huidige bedrijfsstructuur. Mogelijks is het hoogtijd om na te denken aan de overstap naar een vennootschap.
Deze materie is echter zeer complex, en kent zowel opportuniteiten als valkuilen. Advies/ondersteuning van een accountant zijn hierin absoluut noodzakelijk. Wij helpen u hierbij graag.
Hieronder vindt u een aantal aandachtspunten terug. Aarzel niet om ons te contacteren. Onderaan onze hoofdpagina vindt u een contactformulier terug.
Voordelen van een vennootschap
- Beperkte aansprakelijkheid: In een vennootschap ben je als eigenaar in principe niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden van de vennootschap.
- Fiscale voordelen: Vennootschappen kunnen profiteren van lagere vennootschapsbelastingtarieven en verschillende aftrekposten.
- Professionele uitstraling: Een vennootschap kan een professionelere indruk maken op klanten, leveranciers en investeerders.
- Kapitaalverwerving: Het is vaak eenvoudiger om investeerders aan te trekken of financiering te verkrijgen.
Nadelen van een vennootschap
- Complexiteit en kosten: De oprichting en het onderhoud van een vennootschap zijn complexer en duurder dan een eenmanszaak.
- Verplichtingen: Er zijn meer administratieve en wettelijke verplichtingen, zoals het opstellen van jaarrekeningen en het houden van aandeelhoudersvergaderingen.
- Minder flexibiliteit: Besluitvorming kan trager zijn vanwege de structuur en de betrokkenheid van meerdere aandeelhouders.
Stappen bij de overstap
- Advies inwinnen: Raadpleeg een accountant of jurist om de specifieke voordelen en nadelen voor jouw situatie te bespreken.
- Keuze van rechtsvorm: Bepaal welke rechtsvorm het beste bij jouw bedrijf past (bijvoorbeeld BV of NV).
- Oprichtingsakte opstellen: Laat een notaris de oprichtingsakte opstellen en passeer deze bij de notaris.
- Inschrijving KvK: Schrijf de nieuwe vennootschap in bij de Kamer van Koophandel (KvK).
- Verander je bedrijfsstructuur: Pas je bedrijfsadministratie aan en zorg dat alle contracten en verplichtingen worden overgedragen aan de nieuwe vennootschap.
- Belastingdienst: Informeer de Belastingdienst over de wijziging van je bedrijfsstructuur. Mogelijk moet je een nieuw btw-nummer aanvragen.
- Overdracht activa en passiva: Zorg voor een juiste overdracht van activa en passiva van de eenmanszaak naar de vennootschap. Dit kan fiscale gevolgen hebben.
- Informeer stakeholders: Laat klanten, leveranciers, banken en andere belanghebbenden weten dat je bedrijfsstructuur is gewijzigd.